Το Υαλουρονικό οξύ παράγεται με φυσικό τρόπο από τον ανθρώπινο οργανισμό και υπάρχει φυσιολογικά σε διάφορα μέρη του σώματος.

Είναι το κυριότερο συστατικό συγκράτησης του νερού στο δέρμα, βελτιώνοντας την σύνδεση των ινών, της ελαστίνης και του κολλαγόνου.

Το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ είναι μια ασφαλής επιλογή και το ιδανικό υλικό για την αποκατάσταση του χαμένου όγκου (γέμισμα ρυτίδων), όταν τηρεί τις προϋποθέσεις. Η σύστασή του είναι σαν γέλη και έχει την πυκνότητα ζελέ. Ο ρόλος του στην αντιγήρανση και στην αναδόμηση του δέρματος είναι σημαντικός, καθώς με την χρήση του, είμαστε σε θέση να καλύψουμε την ποσότητα υαλουρονικού που με την πάροδο του χρόνου έχει χαθεί, προσθέτοντας όγκο, καλύπτοντας ρυτίδες, διεγείροντας την κολλαγονογένεση και παρέχοντας στο πρόσωπο φρεσκάδα, σφριγηλότητα και ενυδάτωση. Σημαντικό είναι ότι διατηρείται η φυσική έκφραση του προσώπου χωρίς να παραμορφώνει, όταν χρησιμοποιείται σωστά.

Βασική αιτία που οδήγησε στην παραγωγή της συνθετικής του μορφής, είναι η απόλυτη συμβατότητα με τον ανθρώπινο οργανισμό, πράγμα το οποίο μας εξασφαλίζει την αποφυγή οποιασδήποτε αλλεργικής αντίδρασης και για το λόγο αυτό δεν απαιτεί τεστ ευαισθησίας.

Θεραπεία

Η θεραπεία είναι ασφαλή, ανώδυνη και γρήγορη, ειδική αναισθητική κρέμα τοποθετείται στις υπό εφαρμογή περιοχές με σκοπό την ελαχιστοποίηση του πόνου. Το ίδιο το υλικό του υαλουρονικού οξέος περιέχει επιπλέον αναισθητικές ουσίες, που συνεισφέρουν στην επιπλέον μείωση της αίσθησης του πόνου.  Διατίθεται σε προγεμισμένες σύριγγες του 1 ml σε διαφορετικές πυκνότητες ανάλογα την περιοχή εφαρμογής.

Κατά την διάρκεια της θεραπείας η γιατρός εγχέει το κατάλληλο για την περίπτωση υαλουρονικό οξύ στο επιθυμητό σημείο. Πέρα από την ενίσχυση των σημείων που παρουσιάζουν χαλάρωση και την αφαίρεση ρυτίδων, κυρίως  στις ρινοπαρειακές πτυχές και τις γραμμές μαριονέτας στο κάτω χείλος, το υαλουρονικό οξύ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τον τονισμό επιπλέον χαρακτηριστικών του προσώπου που χρειάζονται ενίσχυση ώστε να   διορθώσουμε  το περίγραμμα του προσώπου, τα ζυγωματικά, το πηγούνι.

Σημεία εφαρμογής

Η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ εφαρμόζεται κυρίως στα εξής σημεία του προσώπου:

 • Χείλη (περίγραμμα – φίλτρο – αύξηση του όγκου των χειλιών)
 • Ρινοχειλικές αύλακες
 • Ρυτίδες καπνιστού (άνω χείλους)
 • Γραμμές μαριονέτας
 • Γενειακή ρυτίδα και ανάδειξη γενείου
 • Περίγραμμα κάτω γνάθου
 • Ζυγωματικά (ενίσχυση / ανάρτηση)
 • Μάτια – Μαύροι κύκλοι (κάτω βλέφαρα)
 • Μύτη (Μη χειρουργική Ρινοπλαστική)

Διάρκεια

Με την πάροδο του χρόνου το υαλουρονικό οξύ υφίσταται βαθμιαία απορρόφηση. Η διάρκεια του κυμαίνεται από 10 ως 12 μήνες, σύμφωνα πάντα με την περιοχή εφαρμογής, το μέγεθος της διόρθωσης και το είδος του υλικού. Είναι σημαντικό μετά την θεραπεία η λήψη επαρκής ποσότητας  υγρών καθώς αυτό συμβάλλει στην αύξηση της διάρκειας των αποτελεσμάτων.

Παρενέργειες & Αντενδείξεις

Οι παρενέργειες του υαλουρονικού οξέος είναι ελάχιστες, ένας ερεθισμός που προκαλείται κατά την θεραπεία στα σημεία εφαρμογής είναι απολύτως αναμενόμενος και εξασθενεί σε περίπου μία με δύο ώρες.

Εάν αλλάξουμε γνώμη ή δεν μας ικανοποιεί το αποτέλεσμα του υαλουρονικού οξέος μπορούμε να το απομακρύνουμε με ασφάλεια εκείνη τη στιγμή  με την χρήση της υαλουρονιδάσης (ένα ένζυμο που αμέσως διαλύει το υαλουρονικό οξύ) και είναι ορατή η διόρθωση άμεσα.

Oι σημαντικότερες περιπτώσεις αντενδείξεων στις οποίες πρέπει να αποφεύγεται η θεραπεία είναι:

 • Ιστορικό αλλεργίας στο υλικό
 • Εγκυμοσύνη ή θηλασμός
 • Ενεργή φλεγμονή στην περιοχή έγχυσης
 • Συστηματικές παθήσεις μη ελεγχόμενες

Μη χειρουργική Ρινοπλαστική

Διόρθωση Μύτης με Υαλουρονικό Οξύ

Με την χρήση υαλουρονικού οξέος καλής ποιότητας και την κατάλληλη επιλογή ασθενών μπορούμε χωρίς χειρουργείο, ανώδυνα και άμεσα να διορθώσουμε ατέλειες, να βελτιώσουμε το σχήμα της μύτης αρμονικά στο πρόσωπο, χωρίς όμως να μειώσουμε τις διαστάσεις της.

Μικρές ποσότητες υαλουρονικού εγχέονται κάτω από την επιδερμίδα της μύτης. Με τον τρόπο αυτό πραγματοποιούμε αλλαγές που αφορούν την ράχη και την κορυφή της, εξομαλύνοντας ατέλειες και γεμίζοντας σημεία τα οποία προκαλούν στην μύτη αισθητικές ασυμμετρίες.

Το αποτέλεσμα είναι από ικανοποιητικό ως εντυπωσιακό, ανάλογα την περίπτωση, και το κόστος σαφώς μικρότερο από ένα χειρουργείο.

Χρειάζεται να τονίσουμε πως η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ στην μύτη, δεν υποκαθιστά καμία χειρουργική επέμβαση.

Αποτελεί εναλλακτική ενέσιμη μέθοδο προσωρινής διόρθωσης του σχήματος, ενώ η διάρκεια των αποτελεσμάτων της κυμαίνεται από ένα ως ενάμιση χρόνο και επαναλαμβάνεται για τη διατήρηση του αποτελέσματος.

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με την θεραπεία του Botox.