Καθώς μεγαλώνουμε ο χρόνος αφήνει τα σημάδια του στο πρόσωπο αλλά και το σώμα μας. Σταδιακά μειώνεται η παραγωγή κολλαγόνου στον οργανισμό με συνέπεια την απώλεια όγκου και την χαλάρωση του δέρματος. Στην επιδερμίδα μειώνεται η λάμψη και την σφριγηλότητα της, ειδικά σε περιοχές όπως ο λαιμός, τα μάγουλα και το πηγούνι. Η γήρανση είναι μία διαδικασία απολύτως φυσιολογική και αναπόφευκτη.

Νήματα – Η θεραπεία

Τα Νήματα (PDO και COG) αποτελούν μία ασφαλή και καινοτόμα τεχνική ανόρθωσης, αλλά και σύσφιξης του δέρματος. Η δράση τους είναι πολλαπλή.

Διεγείρουν τους ινοβλάστες, οι οποίοι προκαλούν τη σύνθεση του κολλαγόνου, ελαστίνης και του υαλουρονικού οξέος, και μπορούν να τοποθετηθούν σε όλες τις περιοχές τόσο του προσώπου όσο και του λαιμού που χρειάζονται σύσφιξη και υποστήριξη, περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο και  το σχηματισμό των ρυτίδων. Τέλος, προκαλούν ανόρθωση στους ιστούς του προσώπου.

Πρόκειται για μια τεχνική που μπορεί ως ένα βαθμό να υποκαταστήσει το χειρουργικό facelift, αλλά όχι να το αντικαταστήσει, και η οποία εφαρμόζεται με ασφάλεια από την ιατρό με την χρήση πιστοποιημένων ιατρικών υλικών, αφού προηγηθεί τοπική αναισθησία. Θεαματικά αποτελέσματα έχουμε σε περιπτώσεις μικρής ή μέτριας χαλάρωσης.

Είδη νημάτων

Τα πιο διαδεδομένα είδη νημάτων, εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό και τον Αμερικάνικο Οργανισμό Φαρμάκων, είναι τα μονόκλωνα PDO (monofilament PDO) και τα σπειροειδή (PDO screw). Έχουν κατασκευασθεί από πολυδιοξανόνη –  Polydioxane (PDO) και είναι το υλικό που εδώ και πολλές δεκαετίες χρησιμοποιείται στην χειρουργική. Τα νήματα COG εμφανίζουν ακίδες που τραβάνε και σταθεροποιούν το δέρμα, προκαλώντας άμεση ανόρθωση της περιοχής.

Αφού η γιατρός επιλέξει το είδος του νήματος που θα χρησιμοποιήσει, ανάλογα με την περίπτωση, τα τοποθετεί στο δέρμα με την εισαγωγή μιας ατραυματικής, λεπτής, ειδικού τύπου βελόνας που στο εσωτερικό της φέρει το νήμα.

Τα Νήματα με τις αυστηρότερες και υψηλότερες προδιαγραφές αποστείρωσης και ποιότητας, τοποθετούνται ανώδυνα είτε οριζόντια, είτε κάθετα, είτε σε πλέγμα για την ενίσχυση του δέρματος. Απορροφώνται από τον ανθρώπινο οργανισμό σε 6-8 μήνες και αντικαθίστανται από ίνες κολλαγόνου. Πλεονέκτημα είναι ότι δεν έχουμε αλλεργικές παρενέργειες.

Η θεραπεία είναι μικρής διάρκειας και  σύμφωνα πάντα και με τις ανάγκες του κάθε ασθενή. Με το πέρας της σπάνια προκαλείται μια προσωρινή πτύχωση ή εκχύμωση ή ένα μικρό οίδημα (πρήξιμο), το οποίο σταδιακά υποχωρεί.

Μετά την θεραπεία

Μετά τη θεραπεία συνίσταται η αποχή από έντονες δραστηριότητες και η αποφυγή παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο.

Το φυσικό αποτέλεσμα της θεραπείας είναι ορατό άμεσα. Τον πρώτο μήνα βελτιώνεται σταδιακά και η διάρκειά του είναι αναμφίβολα εντυπωσιακή (18 μήνες έως και 2 χρόνια μετά τη θεραπεία).

Συσφίγγεται το πρόσωπο, προκαλείται ανόρθωση και αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά  η χαλάρωση στο λαιμό, το ντεκολτέ και στο σώμα (μπράτσα, κοιλιά, μηροί, γλουτοί).

Το αποτέλεσμα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό και διαρκεί περισσότερο όταν τα νήματα συνδυάζονται με την αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP/PRF. Αυτό συμβαίνει επειδή ενισχύεται η διαδικασία παραγωγής κολλαγόνου.

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με την θεραπεία με Υαλουρονικό Οξύ – Fillers.