Πολλές φορές τα μικρά παιδιά (1,5 – 3 ετών), κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού βάζουν διάφορα αντικείμενα μέσα στη μύτη, στο αυτί και στο στόμα τους.

Αυτά τα αντικείμενα είναι ξένα σώματα και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα.

«Ξένο σώμα στο αυτί»

Το ξένο σώμα στο αυτί μπορεί να είναι ασυμπτωματικό ή να προκαλέσει πόνο, ερυθρότητα, κνησμό καθώς και χρόνιες λοιμώξεις του έξω ακουστικού πόρου. Ακόμη, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την  ποιότητα της ακοής ή να προκαλέσει διάτρηση της τυμπανικής μεμβράνης.

Με τη χρήση ειδικών εργαλείων ή με αναρρόφηση, η γιατρός απομακρύνει το ξένο σώμα. Έπειτα, επανεξετάζει το αυτί, για να διαπιστώσει εάν υπήρξε κάποιος τραυματισμός του έξω και του μέσου ωτός. Για την πρόληψη των τυχόν μολύνσεων συνταγογραφούνται ανάλογα αντιβιοτικές σταγόνες.

«Ξένο σώμα στη μύτη» – Αφαίρεση Ξένου Σώματος

Όταν υπάρχει ξένο σώμα στη μύτη, εγκυμονεί ο κίνδυνος να δημιουργηθεί τρύπα στο διάφραγμα. Ακόμη, το παιδί μπορεί να πάσχει από χρόνια συμφόρηση του ρινικού βλεννογόνου και να εμφανίζει εκκρίσεις με άσχημη μυρωδιά.

Σε κάθε περίπτωση, οι γονείς δεν πρέπει να αφαιρέσουν το ξένο σώμα, διότι άθελά τους, μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερη βλάβη. Ο πιο μεγάλος κίνδυνος είναι το ξένο σώμα από τη μύτη ή το στόμα να πάει στην τραχεία και το παιδί να πνιγεί. Διατηρήστε το παιδί ήρεμο, πείτε του να αναπνέει από το στόμα και ζητήστε του να φυσήξει δυνατά τη μύτη του.

Διαφορετικά συνίσταται η άμεση αφαίρεσή του από την ωτορινολαρυγγολόγο, η οποία θα το αφαιρέσει με τα κατάλληλα εργαλεία χωρίς κίνδυνο και χωρίς να προκληθεί άλλη βλάβη.

Ο ασφαλέστερος τρόπος συγκράτησης ενός παιδιού είναι ο εξής: η ράχη του παιδιού ακουμπά στο στήθος της μητέρας. Τα πόδια του παιδιού συγκρατούνται ανάμεσα στα γόνατα της μητέρας. Οι ώμοι του παιδιού αγκαλιάζονται με το δεξί χέρι της μητέρας, η οποία συγκρατεί το μέτωπο του παιδιού και το σπρώχνει προς τα πίσω. Με τη συνεργασία, λοιπόν, της γιατρού και της μητέρας αφαιρείται το ξένο σώμα.

Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να μεταβείτε σε κάποιο  νοσοκομείο. Εκεί ο αναισθησιολόγος θα δώσει στο παιδί φαρμακευτική μέθη, προκειμένου να μείνει ακίνητο για μερικά λεπτά, και να αφαιρεθεί το ξένο σώμα με ασφάλεια.

«Ξένο σώμα στο λάρυγγα» – Αφαίρεση Ξένου Σώματος

Η απόφραξη του αεραγωγού από το ξένο σώμα διακρίνεται σε ήπια και σοβαρή. Όταν η απόφραξη είναι ήπια, προκαλείται δυσκολία στην αναπνοή, βήχας και συριγμός. Αν, όμως, το αντικείμενο φράζει πλήρως τον αεραγωγό, τότε τα χείλη μελανιάζουν και το άτομο χάνει τις αισθήσεις του.

Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να παραμείνετε ψύχραιμοι και να δώσετε τις πρώτες βοήθειες, όπως 5 χτυπήματα ανάμεσα στις δύο ωμοπλάτες, χειρισμός του Heimlich:

  1. Κάντε μια γροθιά με το ένα χέρι. Τοποθετήστε τον αντίχειρα αυτού του χεριού κάτω από τον θώρακα και πάνω από τον αφαλό σας
  2. Κάντε μια γροθιά με το ένα χέρι. Τοποθετήστε τον αντίχειρα αυτού του χεριού κάτω από τον θώρακα και πάνω από τον αφαλό σας
  3. Πιάστε τη γροθιά σας με το άλλο σας χέρι. Πιέστε τη γροθιά σας στην περιοχή με γρήγορη κίνηση προς τα πάνω.

Αν δεν εμφανιστεί το ξένο σώμα, επισκεφτείτε άμεσα ωτορινολαρυγγολόγο. Θα πάρει το ιατρικό ιστορικό με τη βοήθεια των γονέων και θα αφαιρέσει το ξένο σώμα με τη βοήθεια του λαρυγγοσκοπίου. Σε ορισμένες περιπτώσεις η αφαίρεση του αντικειμένου γίνεται με τη βοήθεια του βρογχοσκοπίου ή μόνο με χειρουργική επέμβαση .

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά την Εξέταση Ρινός.