Η Βοτουλινική Τοξίνη αποτελεί την πλέον δημοφιλή μη επεμβατική θεραπεία αντιγήρανσης, η οποία είναι μία πολύ ασφαλής μέθοδος στα χέρια της ιατρού, έχοντας γνώση της ανατομίας και της φυσιολογίας του προσώπου, αλλά και των ενδείξεων και των τεχνικών τοποθέτησης του υλικού, με εντυπωσιακά αποτελέσματα σε γυναίκες και άνδρες.

Καθώς μεγαλώνουμε στο πρόσωπό μας εκδηλώνεται η γήρανση σαν χαλάρωση της επιδερμίδας και έχουμε την εμφάνιση των ρυτίδων έκφρασης, που πλέον γίνονται μόνιμες και οι ρυτίδες προοδευτικά πιο βαθιές.

Με την θεραπεία της Βοτουλινικής Τοξίνης, μια πρωτεΐνη που προέρχεται από το βακτήριο Clostridium botulinum, καταφέρνουμε να περιορίσουμε την σύσπαση των μυών, λειαίνοντας τις υπάρχουσες ρυτίδες και προλαμβάνοντας την δημιουργία νέων.

Οι περιοχές στις οποίες εφαρμόζεται η θεραπεία είναι οι ακόλουθες:

 • Μέτωπο
 • Μεσόφρυο
 • Έξω κανθό (πόδι χήνας)
 • Ράχη ρινός (bunny lines)
 • Ανύψωση στυλίδας ρινός
 • Υπερτροφία μασητήρων και βρυγμός
 • Ουλικό χαμόγελο
 • Περιστοματικές ρυτίδες (ρυτίδες καπνιστή)
 • Γενειακή ρυτίδα
 • Λαιμός – Ταινίες μυώδους πλατύσματος
 • Θεραπεία ημικρανίας
 • Σύνδρομο Frey
 • Σιελόρροια
 • Υπεριδρωσία (μασχάλη, πρόσωπο)

Αρχικά η ιατρός σχεδιάζει με ένα μολύβι τις περιοχές του δέρματος στις οποίες θα πραγματοποιηθεί η έγχυση της βοτουλινικής τοξίνης. Ακολούθως και με τη χρήση μίας πολύ λεπτής βελόνας προχωρά στην θεραπεία η οποία συνήθως διαρκεί λίγα λεπτά.

Η τοξίνη έχει την ιδιότητα να σταματά την έκκριση της ακετυλοχολίνης, η οποία προκαλεί τη σύσπαση των μυών. Έτσι, οι μύες αδρανοποιούνται, μειώνεται το βάθος των ρυτίδων και καθυστερεί η επανεμφάνισή τους.

Κάποιες κοκκινίλες, οι οποίες θα δημιουργηθούν από την εφαρμογή της θεραπείας, υποχωρούνε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, μία προσωρινή αίσθηση βάρους στην περιοχή της εφαρμογής, κρίνεται φυσιολογική.

Οδηγίες μετά την θεραπεία – Βοτουλινική Τοξίνη

Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του ασχολίες αμέσως μετά την πραγματοποίηση της θεραπείας, ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες:

– Για έξι ώρες αποφεύγει να βάλει make up, να ξαπλώσει και να σκύψει απότομα.

– Για τα πρώτα δύο εικοσιτετράωρα αποφεύγει την έντονη σωματική άσκηση, την έκθεση στον ήλιο για ώρα και την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών

– Αποφεύγει την σάουνα και να φέρει σε επαφή με πολύ ζεστό νερό την περιοχή στην οποία πραγματοποιήθηκε η θεραπεία.

– Επίσης συστήνεται για τις τρεις πρώτες ημέρες να αποφεύγεται το τρίψιμο της περιοχής και το μασάζ από φυσικοθεραπευτή ή αισθητικό.

Αποτέλεσμα

Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και άμεσα ορατό τις πρώτες δυο με τρεις ημέρες, ανάλογα την θεραπεία. Ολοκληρωμένη εικόνα όμως του αποτελέσματος θα έχουμε περίπου δέκα ημέρες μετά, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ενδεχομένως να χρειαστεί επιπλέον διόρθωση από την γιατρό, δεκαπέντε ημέρες μετά.

Η θεραπεία διαρκεί από 4 έως και 6 μήνες. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα οι μύες αρχίζουν να κινούνται φυσιολογικά. Προτείνεται λοιπόν να γίνεται μια εκτίμηση του προσώπου τον 3ο με 4ο μήνα από την έγχυση, πριν απενεργοποιηθεί το φάρμακο ολοκληρωτικά, ώστε να επιτευχτεί και να διατηρηθεί το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα με την επανάληψη της θεραπείας.

Δεν υπάρχει καθορισμένη ηλικία έναρξης της θεραπείας, αφού οι ανάγκες του κάθε προσώπου είναι διαφορετικές. Ωστόσο, κυριαρχεί η άποψη πως αυτή πρέπει να ξεκινά μόλις γίνουν ορατές οι πρώτες ρυτίδες.

Σε άτομα μικρότερης ηλικίας μπορεί να εφαρμοστεί μικρότερη ποσότητα βοτουλινικής τοξίνης. Σε αυτήν την περίπτωση η λειτουργία της θεραπείας είναι διαφορετική, αφού δρα προληπτικά. Αδρανοποιούνται οι μύες και αποφεύγεται ο σχηματισμός ρυτίδων, χωρίς να μειώνονται οι εκφράσεις προσώπου.

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με τα Νήματα.