Η Θεραπευτική Μεσοθεραπεία ή αλλοιώς ενδοδερμική θεραπεία είναι μια επιπρόσθετη αναίμακτη, μη χειρουργική μέθοδος για την αντιμετώπιση του τοπικού πόνου. Συνίσταται στην επιφανειακή χορήγηση στα ανώτερα στρώματα του δέρματος φαρμακευτικών ουσιών εκεί που χρειάζονται.

Οι ως άνω ουσίες δρουν στοχευμένα και άμεσα. Η συγκεκριμένη τεχνική επιτρέπει τη βραδεία διάχυση και απορρόφηση του φαρμάκου στην πάσχουσα περιοχή. Εξασφαλίζοντας έτσι καλύτερα αποτελέσματα συγκριτικά με την από του στόματος λήψη ή την ενδομυική χορήγηση. Η εφαρμογή της επιτυγχάνεται μέσω ενδοδερμικών ή υποδόριων ενέσεων θεραπευτικών-αναλγητικών παραγόντων.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μικρές ποσότητες φαρμακευτικών ουσιών, όπως μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, μυοχαλαρωτικά, τοπικά αναισθητικά, βιταμίνες, ή ακόμη και κοκτέιλ φαρμάκων, οι οποίες εισάγονται με τη χρήση μικρών βελονών της τάξης των 4mm ώστε να καθίσταται η διαδικασία ανώδυνη. Η έγχυση γίνεται ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα, και περιμετρικά πάνω στην αλγινή περιοχή.

Ενδείξεις

Οι ενδείξεις στην Θεραπευτική Μεσοθεραπεία είναι κυρίως η αντιμετώπιση του μυοσκελετικού πόνου, στον αυχένα, την οσφύ, τον ώμο και τον αγκώνα. Σκοπός της θεραπείας είναι η όσο το δυνατό μακροπρόθεσμη απαλλαγή του ασθενούς από τον πόνο. Με συνεπακόλουθη βελτίωση του τρόπου άσκησης των καθημερινών δραστηριοτήτων.

Πριν την μικροέγχυση, πραγματοποιούνται ειδικά αλλεργικά τεστ από τη γιατρό, ώστε να εξετάσει το ενδεχόμενο πιθανής αλλεργίας στο φάρμακο. Η χρονική διάρκεια της εφαρμογής είναι μικρή.

Μετά το πέρας της διαδικασίας, η αίσθηση της ανακούφισης από τον πόνο είναι αντιληπτή. Σύμφωνα με την τρέχουσα βιβλιογραφία, ακόμη και ο νυγμός της βελόνης στο δέρμα, ενεργοποιεί δερματικούς και υποδόριους υποδοχείς με επακόλουθη αύξηση του επιπέδου των κυκλοφορούντων ενδορφινών οι οποίες συμβάλουν στην ανακούφηση του πόνου. Πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν επίσης την καλύτερη απορρόφηση των φαρμακευτικών παραγόντων μετά από μεσοθεραπεία συγκριτικά με την ενδοφλέβια χορήγηση αυτών.

Ανάλογα με την ιδιαιτερότητα του κάθε περιστατικού αλλά και τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται, η θεραπεία μπορεί να απαιτεί από 8 έως και 12 συνεδρίες. Τα αποτελέσματα διατηρούνται για ικανό χρονικό διάστημα.

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με την Ετερόλογη Μεσοθεραπέια.